Iraans meer verdwijnt


Iran watervervuiling

Het lot van de Aralzee is veel mensen bekend. De grootste binnenzee van de voormalige Sovjet Unie droogt door onverstandig waterverbruik al jaren uit, schepen liggen op een woestijnbodem, ecosystemen zijn vernietigd. Dat er iets gelijksoortigs gebeurt in het Urmiameer in Iran is minder bekend. Die watermassa is in de afgelopen decennia met tweederde geslonken.

De Aqua satelliet van Nasa heeft nu vastgelegd hoe erg het is. Niet alleen is het meer veel kleiner dan vroeger, het is ook van kleur veranderd. Tegenwoordig is het water in de zomer rood, wat wil zeggen dat het water veel zouter is geworden. Op de foto van 18 juli is goed te zien hoe zout: omdat er geen watertoevoer meer is, verdampt veel water en blijven aan de oever grote plakken wit zout achter.

De foto bestaat uit een opname uit april (rechts) een maand dat het water in het meer wordt aangevuld met smeltwater uit de bergen. De opname links is op het hoogtepunt van de zomer gemaakt, als de hitte zorgt dat de bacterie Dunaliella salina welig tiert. Deze bacterie houdt van zout water en wordt in de industrie gebruikt om de kleurstof betacarotine te produceren.

De groene kleur zal in de toekomst zeldzamer worden. Het meer krimpt, dit jaar alleen al zal waarschijnlijk netto een kubieke kilometer water verdwijnen, becijferde de Universität Stuttgart (Duitsland). De overheid van Iran doet voorlopig niet genoeg om het verdwijnen van het meer tegen te houden. Ondanks het feit dat het meer is aangewezen als nationaal park.