IQ kinderen ligt niet vast


Kijkt zij over een jaar bij hem af?

Als je aan het einde van de basisschool een citotoets maakt, bepaalt dat voor een groot gedeelte je verdere leven. Aan de hand van die toets wordt je doorverwezen naar een middelbare school. Op basis van je diploma daarvan wordt je toegelaten of niet tot een vervolgopleiding. Dat lijkt zinnig, testen hoe slim iemand is op een bepalend moment van je jeugd.

Maar is het dat wel? Nee, zeggen onderzoekers van University College London (GB). Zij ontdekten dat het IQ van jongeren schommelt in de loop der jaren. Een kind dat het ene moment intellectueel achterblijft, kan het volgende jaar ineens veel slimmer zijn en omgekeerd.

Een onderzoek onder 33 jongeren tussen de 12 en 16 toont aan dat hun intelligentie wel 20 procent kan stijgen of afnemen in een periode van vier jaar. Wie vandaag moeite heeft met school kan in de volgende klas ineens een uitblinker zijn. Één enkele test op je twaalfde houdt daar geen rekening mee.

Waarom het IQ van jongeren zo schommelt, hebben de onderzoekers niet ontdekt. Ook niet of het schommelen beperkt is tot de jeugd, of dat volwassenen er ook last van hebben. Daarvoor willen ze een vervolgstudie doen.