Inwoners Beijing hebben de pest


Beijing

Bij twee inwoners van de Chinese hoofdstad Beijing is longpest geconstateerd. Ze zijn door de autoriteiten onmiddellijk in quarantaine geplaatst. Longpest is zeer besmettelijk en zonder behandeling dodelijk. In een stad met 21 miljoen inwoners kan de ziekte zeer snel om zich heen slaan.

Sommige wetenschappers geloven dat het de longpest is geweest en niet builenpest, die in de veertiende eeuw 50 miljoen slachtoffers maakte.

De twee slachtoffers zijn afkomstig uit de Chinese provincie Binnen-Mongolië, maar ze wonen en werken waarschijnlijk in de hoofdstad. In noordelijk China (maar ook in de VS) zijn vaker gevallen van de pest. In 2014 stierf een man in de provincie Kansu aan de longpest. De politie sloot toen de hele stad Yumen (110.000 inwoners) af van de buitenwereld.

Sindsdien zijn in China vijf mensen omgekomen door longpest, laat de gezondheidsdienst van het land weten. De Chinese overheid is spaarzaam met informatie. Dat we van deze uitbraak weten, komt door de Wereldgezondheidsorganisatie, die in Beijing aanwezig is om te helpen bij het bestrijden van de ziekte. Cruciaal daarbij is, om alle mensen in quarantaine te stoppen die met de twee in aanraking zijn geweest, hoe kort ook.