Intieme blik op mummies


Scans van acht mummies uit het British Museum in Londen (GB) hebben aangetoond dat de oude Egyptenaren nogal wat ziektes hadden die we normaal vooral met onze tijd associëren: gaatjes en een hoog cholesterolgehalte. De oudste geteste mummie is uit 3500 voor Christus, de jongste is uit 700.

Door de CAT-scans is er een driedimensionaal beeld ontstaan van deze uiteenlopende groep mummies. Zo kan er onder allerlei lagen bandages worden gekeken en zijn zelfs de vaatstelsels goed te zien. Wat vooral opvalt is hoe slecht de gebitten van deze Egyptenaren waren. Ze hadden bijna allemaal cariës en abcessen in hun mond, wat zal hebben geresulteerd in veel ongemak en een slechte adem.

Uit de maaginhoud van deze mummies is de oorzaak van de slechte gebitten af te leiden: ze waren dol op dadels en andere suikerhoudende lekkernijen.

Een jonge vrouw die in 2005 werd gevonden in wat nu Soedan is, had op een nogal intieme plek een tatoeage. Op de binnenkant van haar dij was een gestileerde afbeelding geplaatst van de aartsengel Michael. De specialisten van het museum denken dat het plaatje haar bescherming moest bieden tegen allerlei gevaar. Het is de oudste tatoeage die op een Egyptische mummie is gevonden.

De scans zijn onderdeel van een nieuwe tentoonstelling in het British Museum getiteld Ancient Lives: New Discoveries.