‘Internetpesten is schuld slachtoffer’


Internetpesten is schuld slachtoffer

Mensen die worden gepest op internet, roepen dat zelf over zich af. Dat vinden althans neutrale toeschouwers van cyberbullying. Onderzoekers van Glasgow Caledonian University (GB) lieten 164 proefpersonen een paar (gefigeerde) staaltjes van vervelend gedrag op Facebook zien. Ze vroegen de proefpersonen om een inschatting. Die waren streng, internetpesten is de schuld van het slachoffer.

Dat is een nogal hard oordeel. Sommige van de posts op Facebook die pestgedrag uitlokten, waren volkomen onschuldig. ‘Ik ga uit eten’, was bijvoorbeeld een aanleiding voor reageerders om er met gestrekt been in te gaan. Toch vonden de proefpersonen ook dat een typisch gevalletje eigen schuld. Ze zeiden dat het slachtoffer vast eerder iets moet hebben gedaan om zo afgezeken te worden. Of dat er sprake was van onschuldig plagen, of vriendschappelijke gebbetjes.

De daders van pestgedrag bleven steeds buiten schot, die reageerden alleen maar, volgens de proefpersonen.

Opmerkelijk was dat de proefpersonen de gepeste persoon ook als sociaal aantrekkelijker inschatten. Schijnbaar wordt pesten gezien als een manier om op een gekke manier complimenten te geven. Hoe aantrekkelijker de proefpersonen iemand vonden, hoe meer ze hem of haar de schuld gaven van het pestgedrag van anderen.

De studie is gepubliceerd in Computers in Human Behavior.