Internetdate? Let op taalgebruik!


Al is de online leugen nog zo snel, het profiel van je date achterhaalt hem wel.

Daten op internet is altijd een beetje spannend: is die ander wel wie hij zegt dat hij is? Een leugenaar ontmaskeren is niet makkelijk, maar nieuw onderzoek laat zien dat ze meestal zichzelf verraden.

Communicatiewetenschappers van de universiteit van Wisconsin–Madison (VS) hebben ontdekt dat er veel af te leiden is uit de taal die iemand gebruikt om zichzelf te omschrijven. Ze bestudeerden de gegevens van 78 mensen met een profiel op een datingsite. De onderzoekers vergeleken de lengte, het gewicht en de leeftijd van de deelnemers met de gegevens en de foto’s die ze op internet plaatsten. Uit die vergelijking werd duidelijk wie in zijn profiel de waarheid sprak en wie met zijn gegevens rommelde, door er een paar kilo af te liegen of een niet-gelijkende foto te gebruiken.

Foto: Nils Geylen (Flickr)

Vervolgens werd het taalgebruik van de kandidaten vergeleken. Daarvij viel op dat de leugenaars veel minder het woord ‘ik’ gebruikten dan mensen die de waarheid spraken. Ook spraken ze vaker in ontkenningen. Ze zeiden ‘niet saai’ in plaats van bijvoorbeeld ‘boeiend’ of ‘niet treurig’ in plaats van ‘blij’. Verder viel op dat de leugenaars hun profielen korter hielden, en minder over zichzelf vertelden. Ze spraken zeker niet over hun uiterlijk. De onderzoekers denken dat mensen die liegen niet graag ‘ik’ zeggen, omdat ze afstand willen nemen van hun incorrecte profiel. Ze houden de beschrijving van zichzelf kort, om het web van leugens niet te ingewikkeld te maken.

Door naar het taalgebruik te kijken wisten de wetenschappers tweederde van de leugenaars te ontmaskeren. Dat lijkt weinig, maar proefpersonen die simpelweg moesten raden of iemand de waarheid sprak of niet, scoorden veel slechter. Even opletten dus, voordat je afspreekt met een internetdate.

Follow Faqtman on Twitter