Internet vervuilt meer dan vliegen


kattenvideos

We streamen muziek, kijken naar kattenvideo’s en mailen de hele dag. En dat is ontzettend milieuvervuilend. Het Global e-Sustainability Initiative (GeSI), een samenwerkingsverband van een aantal grote ICT bedrijven, heeft berekend dat internet het zesde land ter wereld is, als het gaat om het produceren van broeikasgassen.

Al die servers, zendmasten die 4G doorgeven, de dataleidingen, ze consumeren behoorlijk wat stroom. Neem Facebook. Een profiel bijhouden op het sociale netwerk zorgt dat jaarlijks 263 gram CO2 in de atmosfeer komt; dat is gelijk aan een kilometer rijden in een diesel. Dat lijkt weinig, tot je weet dat Facebook 1,7 miljard profielen bevat.

In totaal is 2 procent van de uitstoot wereldwijd het gevolg van internet. Daarmee is het vervuilender dan bijvoorbeeld de luchtvaart.

Binnen GeSI hebben een aantal grote bedrijven afgesproken om hun CO2 voetafdruk in ieder geval niet groter te maken. Bedrijven als Apple en Facebook zijn zelfs actief bezig om hun uitstoot tot 2030 behoorlijk terug te brengen. Google heeft bijvoorbeeld plannen om servers binnen de poolcirkel te plaatsen. Dat vermindert de behoefte aan kunstmatige koeling.