Internet maakt slimmer


stroompje op je brein

Gefeliciteerd, je hebt je brein aan het werk gezet. Door internet te gebruiken, train je je hersens, zegt een Amerikaanse professor.

Neem twee groepen mensen. Laat de ene groep een reis boeken naar de Galápagos eilanden met weinig meer dan een telefoon en reisbrochures en vraag de andere groep om hetzelfde on-line te doen. Meet ondertussen de hersenactiviteit van beide groepen met een MRI-scanner.

Met dit simpele experiment probeerde onderzoeker Gary Small van het Califonische Semel Institute for Neuroscience and Human Behavior erachter te komen welke activiteit de hersens meer stimuleert.

Uit zijn metingen blijkt dat de internetters veel meer hersenactiviteit hebben dan de bellers. Vooral de gebieden van de hersenen waar complexe redenaties worden gedaan, zijn bij  internetters bijzonder actief. Small denkt dat het trainen van je hersens door veel tijd op internet door te brengen zelfs kan leiden tot een verhoogd IQ.

‘De hersens zijn net spieren. Hoe meer je ze gebruikt, hoe sterker ze worden’, zei Small tegen het blad Popular Science. Waaraan we maar één ding kunnen toevoegen: bekijk vandaag nog het hele archief van Faqt en krijg vijf IQ-punten cadeau!