Internet maakt ons dommer


Het is al vaker beweerd, maar nog nooit goed onderzocht: maakt internet ons dommer? Generaties die een tijd kennen voor een leven achter het scherm beweren graag van wel. Ze hebben gedeeltelijk gelijk, zeggen Nieuw Zeelandse onderzoekers van de Victoria University of Wellington.

Zij keken naar de leesgewoontes van mensen. Daarbij ging het over het waarneming van wat ze lazen, concentratie, begrip, absorptie van de inhoud en het vermogen om daarna de kern van de tekst te herinneren. Op al deze factoren scoren mensen die online lezen slechter. Bovendien zijn ze sneller afgeleid door andere functies van computers en tablets als mail en filmpjes.

Mensen die online lezen, doen dat bovendien veel diagonaler dan mensen die een boek of tijdschrift hebben. Er worden grote hoeveelheden tekst overgeslagen, waardoor er minder begrip ontstaat van wat nu daadwerkelijk is gelezen. Mensen die werden geïnterviewd over hun leesgedrag vertelden dat ze vaak belangrijke teksten printen om het beter te begrijpen.

Het onderzoek is verschenen in het vakblad BLED Proceedings.