Intelligentie zit in je vingers


Denken doe je met je hersenen en dingen doen doe je met je vingers. Maar je vingers blijken ook slimme doeners.

Slimme vingers
Slimme vingers

Sommige dingen doe je zonder er bij na te denken. Zo kun je zonder veel moeite lopen, fietsen en een drankje drinken. Maar hoe je bepaald gedrag programmeert in je automatische piloot, dat is nog niet bekend.

Onderzoekers van de VanderBilt University zijn er achter gekomen dat ook typen op de automatische piloot kan. Opvallend hieraan is dat je handen bij het typen op de automatische piloot, eerder foutjes opmerken dan je hersenen.

De onderzoekers deden tweel experimenten. Zo lieten ze ervaren typisten een woord dat op het scherm verscheen overtypen, waarna ze moesten aangeven of ze dachten dat ze een tikfout hadden gemaakt. Ook hielden de onderzoekers de typsnelheid in de gaten. Mensen gaan namelijk langzamer typen als ze het gevoel hebben dat ze een tikfout hebben gemaakt.

De onderzoekers plaatsten met opzet fouten in de tekst of verbeterden tikfouten die door de proefpersonen werden gemaakt. Proefpersonen bleken zich te excuseren voor de fouten die ze niet hadden gemaakt, maar bleken niet langzamer te hebben getypt wanneer een fout -ingevoerd door de onderzoekers- op het scherm was te zien.

Ook bij twee gelijksoortige experimenten verontschuldigden de proefpersonen zich alleen voor de fouten die ze echt hadden gemaakt, niet voor de fouten die in het scherm verschenen.

Dit onderzoek heeft duidelijk gemaakt dat mensen in staat zijn om zelfgemaakte en externe fouten automatisch te onderscheiden en daarop ook verschillend te reageren.

Follow Faqtman on Twitter