Intelligentie al met 7 maanden te zien


Je kunt bij een baby van 7 maanden al zien hoe intelligent hij later wordt. Kwestie van goed naar de ogen kijken.

Door de baby goed te testen, kun je voorspellen hoe goed hij met 11 jaar de cito toets gaat maken, beweren Amerikaanse onderzoekers rond de psychologe Susan Rose van het Albert Einstein College of Medicine in New York.

De onderzoekers deden een proef op 203 baby’s van 7 maanden. Die kregen een opeenvolging van bekende en nieuwe plaatjes te zien. Daarbij werd vooral gekeken naar hoe snel een plaatje de aandacht van het kind kon pakken en hoe lang het kind bleef kijken. Dat blijkt een goede indicatie van hoe goed de zogenoemde executieve functies zich ontwikkelen. Dat zijn hersenfuncties als impulscontrole, beslissingsvaardigheid en waarneming van de omgeving.

De baby’s werden tijdens hun kindertijd gevolgd. Op 11-jarige leeftijd werden 131 overgebleven kinderen aan een test gezet van hun probleemoplossend vermogen, impulscontrole en het vermogen om niet afgeleid te worden. De kinderen die als baby hun tests goed maakten, deden het ook nu gemiddeld beter.

Er zijn de laatste jaren veel onderzoeken gedaan naar baby- en kinderintelligentie. Zo werd vorig jaar een IQ-test voor baby’s ontwikkeld en bleek uit onderzoek dat je de hersens van kinderen van nog geen jaar al behoorlijk kunt trainen, zodat ze bij het begin van hun schoolloopbaan een voorsprong hebben.

Follow Faqtman on Twitter