Instinct herkent homo’s


Dat homo’s en lesbo’s zelf een ingebouwde ‘gaydar’ hebben was al bekend, maar onderzoekers van de Washington University ontdekten dat iedereen er een heeft. En dat die best goed werkt. Binnen een seconde kunnen mannen en vrouwen, slechts op basis van een foto, beoordelen of iemand homo of hetero is. En in meer dan zestig procent van de foto’s hebben ze gelijk.

Zijn deze mensen homo of hetero? Foto: www.plosone.org

In een onderzoek dat op PLoS One is gepubliceerd, staat dat de onderzoekers testpersonen – studenten – portretfoto’s lieten zien van verschillende mensen. Op de foto’s waren zo uitgesneden dat alle kenmerken die iets konden verklappen zoals hoofd- en gezichtshaar, make-up, brillen en andere versierselen niet te zien waren. De proefpersonen kregen een foto te zien en moesten dan simpelweg aangeven of de geportretteerde homo of hetero was.

Alle 129 proefpersonen kregen 96 foto’s te zien. Opmerkelijk genoeg konden de studenten – mannen en vrouwen – lesbo’s gemakkelijk onderscheiden op de foto. In 65 procent van de gevallen werden zij herkend. Homo’s werden in 57 procent van de gevallen goed herkend.

Psycholoog en hoofdonderzoeker Joshua Tabak denkt dat mensen dit zo goed in kunnen schatten omdat ze instinctief hebben leren inschatten wat iemands geaardheid is. Tabak: ‘We weten ook of iemand een man of een vrouw is of zwart of wit. Misschien is dit hetzelfde.’