‘Insectenbrij’ perfecte tool voor biologen


Wil je als bioloog iets te weten komen over de verscheidenheid aan soorten in de wereld (biodiversiteit) dan is het een kwestie van exemplaren van een soort vangen, identificeren en catalogiseren. Dat is een erg tijdrovend karwei. Daar hebben onderzoekers van de University of East Anglia nu iets op gevonden: de ‘insectenbrij’.

Dat werkt als volgt. Zet in een bepaalde gebied talloze insectenvallen uit. Verzamel de resulterende honderden tot duizenden beestjes bij elkaar en vermaal ze tot een (onsmakelijke) brij. Haal de brij vervolgens door een DNA-sequencer (een apparaat dat het DNA afleest). En voilà: de biodiversiteit in dat gebied is in kaart gebracht.

De methode bleek even goed te werken en vergelijkbare resultaten op te leveren als de uitgebreide soortencatalogussen van Maleisië, China en Groot Brittannië, wat experts bij elkaar 2505 uur kostte om aan te leggen. Dit terwijl de ‘insectenbrij-techniek’ daar luttele dagen over deed.

Binnenkort zijn de onderzoekers van plan bloedzuigers te gebruiken voor hun brij. Met deze ‘bloedzuigersbrij’ hopen zij bedreigde diersoorten op te sporen in de regenwouden van Vietnam en Laos.

De studie verscheen vandaag in Ecology Letters.

Foto: University of East Anglia.