Insect op het menu


Een supermarktketen in het Franse Toulouse gaat vanaf 1 januari de vleesafdeling verrijken met een nieuw product: insecten. Te beginnen met meelwormen, kunnen shoppers allerlei beestjes mee naar huis nemen om met een beetje knoflook op te bakken.

Al jaren roept de Wereldvoedselorganisatie van de Verenigde Naties (FAO) op om meer insecten te eten. Ze zijn rijk aan voedingsstoffen en lang niet zo landintensief om groot te brengen als koeien en varkens. En al jaren slaat dat niet aan. Een ondernemer in Frankrijk ziet er echter wel brood in.

Cédric Auriol is op grote schaal insecten aan het kweken en lijkt daar succesvol mee te zijn, nu een supermarkt heeft besloten de beestjes af te nemen. De doorbraak kwam toen het sterrenrestaurant Aphrodite in Nice zijn insecten dit jaar op het menu zette. Heel Frankrijk wacht in spanning af tot maart, wanneer Michelin bekend maakt of de eetgelegenheid zijn ster behoudt.

Auriol kijkt alweer naar de toekomst. Hij wil van insecten meel gaan maken en daarmee koekjes bakken. Die moeten volgend jaar op de plank liggen.