Inkomensverschil? Relatiealarm!


Mannen die financieel afhankelijk zijn van hun partner, gaan eerder vreemd dan mannen die economisch zelfstandig zijn. Hoe groter de afhankelijkheid, hoe groter de kans op overspel. Dit blijkt uit de presentatie van Christin Munsch (Cornell University) op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Sociological Association.

Munsch deed zijn studie onder 18 tot 28-jarige mannen die al een jaar of langer een relatie hebben en samenwonen. Mannen die volledig afhankelijk zijn, blijken 5 keer vaker hun partner te bedonderen dan mannen die evenveel als hun vrouw bijdragen aan hun gezamenlijke huishouden.

Bruidspaar

Opmerkelijkerwijs komt ook uit de studie naar voren dat mannen die veel meer verdienen dan hun partner ook vaker vreemdgaan. Hoe groter het verschil dus, hoe groter de kans op verraad.

De onderzoeker oppert voor beide uitkomsten verschillende redenen. De afhankelijke man voelt zich waarschijnlijk in zijn mannelijkheid aangetast en zoekt bevestiging in andere relaties om te compenseren. De veelverdiener reist misschien veel en maakt lange dagen en dat schept meer gelegenheid om buiten de pot te pissen. Ook zorgt een hoog inkomen dat vreemdgaan makkelijker is te verbergen.

Op basis van zijn onderzoeksresultaten is Munsch zelfs in staat de ideale verdienverhouding tussen man en vrouw te bepalen: de kans op vreemdgaan zou het kleinst zijn als de vrouw 75 procent van het salaris van de man verdient.

Voor vrouwen werkt het allemaal anders. Zij zijn namelijk juist veel minder geneigd om vreemd te gaan als hun man meer verdient. Bij vrouwen die volledig afhankelijk zijn, gaat het om 50 procent kleinere kans vergeleken met vrouwen die evenveel als hun man verdienen.

Beeld: Pengrin