Inheemse volksstam: wij zijn ‘echte Na’vi’


Een Indiase volksstam wil hulp van de regisseur van Avatar, James Cameron. Zij zijn de ‘echte’ Na’vi, zeggen ze.

In een advertentie in entertainmenttijschrijftVariety Magazine vraagt Survival International, een organisatie van inheemse volkeren, aan regisseur James Cameron om de Dongria Kondh in Orissa te helpen. De situatie van de Dongria Kondh lijkt griezelig veel op dat van de Na’vi in de onlangs uitgebrachte speelfilm Avatar.

De Dongria Kondh in India worstelen om hun land te verdedigen tegen een mijnbouwbedrijf dat (net als in Avatar) vastbesloten is om hun heilige berg te vernietigen.De Dongria leven in de heuvels van Niyamgiri, in de deelstaat Orissa in India. Het Britse beursgenoteerde bedrijf Vedanta Resources is vastbesloten om de rijke bauxietlaag (aluminiumerts) in hun heilige berg te ontginnen. De grootste aandeelhouder van het bedrijf is de Indiase miljardair Anil Agarwal.

Twee meisjes van de Dongria Kondh stam. Net de Na'vi?
Twee meisjes van de Dongria Kondh stam. Net de Na'vi?

De Dongria en andere plaatselijke Kondh-stammen verzetten zich tegen Vedanta en zijn vastbesloten te voorkomen dat Niyamgiri een industriële woestenij wordt. Andere Kondhgroepen hebben al veel schade geleden door een bauxietraffinaderij van Vedanta aan de voet van de heuvels van Niyamgiri. De directeur van Survival, Stephen Corry, zegt: ‘Net zoals het woud van Pandora voor de Na’vi ‘hun alles’ is, zo zijn leven en land ook voor de Dongria Kondh altijd innig verbonden geweest.’

In essentie speelt het echte verhaal van Avatar zich nu af in Niyamgiri in Orissa in Inda, als je de kleurrijke maki’s, de langsnuitige paarden en de oorlogszuchtige androïden even wegdenkt.

Net zoals de Na’vi van Avatar worden de Dongria Kondh bedreigd. Vedanta Resources wil hun land gaan ontginnen en laat zich door niets van hun plannen afbrengen. De mijn zal de bossen vernietigen waar de Dongria Kondh van afhankelijk zijn en de levens ruïneren van duizenden andere Kondh volksstammen die in het gebied leven.