Ingebeelde ziekte leidt tot echt ziekte


pillen

Hypochondrie is een aandoening waarbij mensen zich constant inbeelden dat ze ernstig ziek zijn. Een verstopte neus is een symptoom van een ernstige longaandoening, pijn is de buik is ongetwijfeld een tumor in de ingewanden. Een bezoek aan de arts neemt meestal de zorgen weg. De verkoudheid is niet levensbedreigend en de opgeblazen buik verdwijnt door minder chips te eten. Uiteraard tot het volgende pijntje.

Toch hebben mensen met hypochondrie wel degelijk reden om zich zorgen te maken – maar dat kunnen ze beter niet weten. De stress die ze bij zichzelf opwekken zorgt ervoor dat ze ernstige gezondheidsproblemen kunnen ontwikkelen. De universiteit in het Noorse Bergen heeft ontdekt dat mensen die bang zijn dat er wat levensbedreigends met ze aan de hand is, een 73 procent hogere kans hebben om binnen tien jaar hartproblemen te ontwikkelen.

Het is al langer bekend dat stress een belangrijke factor kan zijn bij het ontwikkelen van hartproblemen. Zelfs stress over hartproblemen kan daartoe bijdragen. Het levert artsen een nieuw probleem op. Als ze iemand met hypochondrie op hun spreekuur krijgen (of meerdere keren) dan moeten ze die persoon aan de ene kan geruststellen, maar aan de andere kant extra goed in de gaten houden.

Maar, zoals deze studie van 7052 personen aantoont, ze moeten mensen niet oproepen zichzelf te monitoren, door bijvoorbeeld een eigen hartmeter aan te schaffen. dat levert immers weer stress op en daarmee grotere kans op hartproblemen. Hoe je het wel goed doet, dat weten de onderzoekers ook niet precies. In hun rapport, gepubliceerd in BMJ Medical, geven ze geen specifieke oplossingen.