Infuus met ‘jong bloed’ tegen veroudering


Het klinkt als iets dat een kliniek van twijfelachtig allooi in een ongereguleerd buitenland zou aanbieden. Maar het is echt het onderwerp van wetenschappelijke studie: het injecteren van ouderen met het bloed van jongeren. Liefst drie studies tegelijk zijn vrijwel tegelijkertijd uitgekomen over dit onderwerp, twee van Harvard en eentje van de universiteit van Californië (VS).

Alle drie de studies werden verricht op muizen. Bij die dieren is een bloedtransfusie met jong bloed gunstig voor de oudjes. In het jonge bloed zitten gedeeltelijk andere chemische stoffen dan in het oude bloed. De belangrijkste daarvan is GDF11, een eiwit dat de groei, taak en verspreiding van cellen reguleert. Het zorgt bij oudere muizen voor meer uithoudingsvermogen en kracht.

Uit de studie blijkt ook dat jong bloed de aanmaak van neurale stamcellen bevordert. Dat zijn cellen in de hersens die in staat zijn om in een ander celtype te veranderen. Op die manier zouden de hersens van ouderen zich kunnen vernieuwen, wat ouderdomskwalen als vergeetachtigheid zou kunnen bestrijden.

De studie in Californië gaat daar ook over. Hun oude muizen vertoonden betere verbindingen in de hippocampus na een infuus met jong bloed. Daardoor kunnen hersencellen beter met elkaar communiceren, wat zorgt voor een verbeterde concentratie en een sterker geheugen.

De onderzoekers waarschuwen allemaal om vooral niet zelf aan de slag te gaan met het bloed van kinderen in het infuus van oma. De eerste resultaten zijn geboekt op muizen, verder onderzoek is nodig om te zien of dezelfde mechanismes ook bij mensen geactiveerd kunnen worden, zo schrijven ze onder andere in het blad Science.