Infographic: vulkanisch Indonesië


Is het opmerkelijk dat de Merapi in Indonesië aan het uitbarsten is? Nee, het land is één grote vulkaan.

Zoals dit kaartje laat zien, is in vrijwel heel Indonesië actief vulkanisme. Dat komt omdat het land op de grens tussen twee tektonische platen ligt. De Indo-Australische plaat zakt daar onder de Euro-Aziatische plaat. Daarbij smelt gesteente, dat met grote kracht richting het oppervlakte borrelt. Daardoor is in Indonesië een lange ketting van vulkanen ontstaan.

Een van de belangrijkste is de Merapi, letterlijk de ‘berg van vuur’ (mera = berg, api = vuur). Deze vulkaan is al duizenden jaren actief en speelt een grote rol in de culturen van midden-Java. Tot op de dag van vandaag offeren hoge functionarissen van de sultanspaleizen in Solo en Jogyakarta ieder jaar voedsel in de vulkaan om de goden gunstig te stemmen. Het moslimgeloof heeft in het respect voor de machtige vulkaangoden geen verandering kunnen brengen.

De uitbarsting van dit moment is bijzonder hevig. Daarom is vliegverkeer in de buurt van de vulkaan niet meer toegestaan. De verwachting is dat de uitbarsting nog wel even kan aanhouden.

Toch is dit lang niet de ergste uitbarsting van een vulkaan in de recente geschiedenis van Indonesië. De Tambora zorgde in 1815 voor zo’n grote uitbarsting dat een hele beschaving verdween en de temperaturen wereldwijd daalden. De Krakatau explodeerde in 1883 met zo’n kracht dat het honderden kilometers verderop werd gehoord.

Follow Faqtman on Twitter