Indiase smog uit ruimte zichtbaar


luchtverontreiniging

New Delhi was een ‘gaskamer’ zei een Indiase minister eerder deze week. De luchtverontreiniging was zo erg, dat scholen moesten sluiten en mensen die het konden betalen de stad verlieten. Hoe ongezond het was, is nu pas goed te zien op satellietbeelden, zoals deze opname van de Modis satelliet van Nasa aantoont.

Hoe het zo ver kon komen, is nu onderwerp van onderzoek. Aanvankelijk kreeg het vuurwerk dat werd afgestoken vanwege het Diwali feest de schuld. Het zouden de kruitdampen zijn die Delhi en andere steden in de smog zetten. Maar het is, door andere satellietopnames, duidelijk dat er meer aan de hand is.

Zo werd dezelfde regio ook gefotografeerd door een Finse satelliet, de Suomi NPP. Die heeft een thermische camera aan boord die aantoonde dat vlak na Diwali boeren in heel noordelijk India vuren hebben aangestoken. Zo verbranden 32 miljoen ton stro, overblijfselen van de rijstoogst om ruimte te maken voor nieuwe aanplant. De as van de oude planten dient als mest voor het pootgoed.

Samen met de dampen van het vuurwerk vormde de rook een dikke plak die maar langzaam door de wind werd meegenomen. Niet alleen Delhi had last van de smog, ook Pakistaanse steden als Lahore en Faisalabad werden bedekt. Dat toont aan dat luchtverontreiniging een internationaal probleem is, rook houdt zich niet aan landsgrenzen.

Onderzoekers van de Indian Institute of Technology Delhi waarschuwen dat de smog – die nu langzaam wegtrekt – terug kan komen als de temperaturen in Delhi gaan dalen deze winter. Veel kachels worden op hout of kool gestookt, wat meestal betekent dat de luchtverontreiniging in december het ergste is.