Indiase olifant voortaan ‘heritage’


Het is dan eindelijk zover gekomen. De Indiase olifiant wordt een ‘heritage’ dier, één stap nog verwijderd van de status als aardbewoner van het verleden.

Ook de werkolifanten van India hebben het zwaar

Dit heeft de Indiase minister van milieu en bos vandaag bepaald. Hoewel de olifant in de Indiase cultuur een speciale status heeft, geniet het dier niet de toepasselijke bescherming van de bevolking. Er is nu in India een Elephant Task Force opgericht, die adviseert om daadwerkelijk de grenzen van olifantreservaten te formaliseren en voortaan ook te handhaven. Vooral mijnbouw schijnt de leefomgeving van de dieren ernstig in te perken of te beschadigen.

Door de ongebreidelde groei van het aantal Indiërs en bijbehorende economische activiteiten, delft de Indiase olifant echter het onderspit. Omdat mensen in het steeds kleinere habitat van de dieren binnendringen, ontstaan er steeds meer conflicten. Als gevolg van die conflicten vonden de afgelopen jaren 400 mensen en 100 olifanten de dood. Reden te meer om echte olifantenreservaten in te stellen, die no go area zijn voor de bevolking.

Beeld: Jude