Indianen reisden lang voor Columbus naar Europa


Een Amerikaanse vrouw kwam al duizend jaar geleden naar IJsland. Dat blijkt uit een genetisch onderzoek in IJsland van de Universiteit Pompeu Fabra in Barcelona.

Vier IJslandse families hadden genen van een soort die onder Aziaten en Noord-Amerikaanse vrouwelijke indianen voorkomt, maar onder Europeanen afwezig is. De genen waren al in IJsland aanwezig voordat er Aziatische genen opdoken. Daarom komen de onderzoekers tot de hypothese dat ze afstammen van een Noord-Amerikaanse vrouw.

Deze zou zijn meegenomen toen de Vikingen rond het jaar 1000 in Newfoundland een vestiging probeerden te bouwen. De vrouw zou in IJsland een anoniem leven gehad hebben, in tegenstelling tot de Indiaanse slaven die Columbus een half millennium later trots aan de Spanjaarden toonde.

IJsland is een goede plek voor genetisch onderzoek. De afkomst van 80 procent van iedereen die ooit in IJsland gewoond heeft, is terug te vinden in de database van de wetenschappers. Van de huidige bewoners is bekend dat ze uit Scandinavië, Schotland en Ierland afstammen, maar dat er ook IJslanders met Indiaans bloed zijn is interessant nieuws.

Het is al langer bekend dat niet Columbus de eerste ontdekker van Amerika was, maar de Vikingen. Uit hun bronnen is bekend dat zij ‘Vinland’ probeerden te koloniseren, maar dat ze onder andere door het verzet van de plaatselijke bevolking (‘Skrælings’) zich niet definitief gevestigd hebben. Wel bleven ze nog eeuwen lang hout en bont uit Vinland halen. In 1960 werd het archeologisch bewijs gevonden, de overblijfselen van een nederzetting in L’Anse aux Meadows.

Voor zover bekend waren deze Vikingen de Europeanen die Amerika ontdekt hebben. Het lijkt er nu op dat een anonieme vrouw uit Canada de eerste Indiaan was die Europa ontdekte.