India wil naar Mars


De Indiërs willen de atmosfeer van Mars onderzoeken, te zien op deze foto van Nasa.

De Chinezen gaan naar de maan, Europeanen ontdekken oude meren op Mars, Russen vliegen in recordtijd naar het ISS. Nasa wordt deze dagen links en rechts ingehaald door collega’s uit andere landen. Komt nog een opmerkelijk bericht bij: India wil volgend jaar al een eigen sonde naar Mars sturen. Dat kondigde de ruimtevaartorganisatie ISRO aan.

De sonde moet op 26 november volgend jaar vanaf Indiase bodem vertrekken met een eigen draagraket om in september 2014 in een baan om Mars te komen. Daar zal de sonde informatie over de zeer dunne atmosfeer rond de rode planeet verzamelen.

India is hard aan de weg aan het timmeren in de ruimte. In 2008 stuurde het land al een sonde naar de maan, een Chandrayaan- 1 satelliet. Dezelfde technologie moet de Indiërs nu helemaal naar Mars voeren. Uit uitspraken van Indiase politici is op te maken dat de missie niet alleen belangrijk is voor de wetenschap, maar vooral ook voor het aanzien van India in de wereld. Volgens het kabinet in New Delhi zal de tocht de ’technologische ontwikkeling’ van het snel groeiende India bewijzen.

De missie kost 66 miljoen euro.

Follow Faqtman on Twitter