India wil naar Mars


Mars is de nieuwe maan. Landen willen dolgraag naar de rode planeet om te bewijzen hoe ver ze wel niet zijn in hun ruimtevaartprogramma. Het laatste nieuws: na de VS, Rusland, Europa, China en Japan gaat ook India proberen naar Mars te komen.

Alleen is de eigen bevolking daar niet zo blij mee. President Pranab Mukherjee kondigde aan dat in oktober de missie naar Mars begint, maar kreeg de handen nauwelijks op elkaar. India is ondanks sterke economische groei nog een arm land. Binnen een kilometer van het lanceerplatform wonen mensen zonder stromend water of sanitair. In grote steden wonen veel mensen op straat.

Eerdere ruimtevaartavonturen van India, zoals het lanceren van eigen satellieten en plannen om een sonde naar de maan te sturen werden enthousiast ontvangen. Maar Mars lijkt voor de meeste mensen een stap te ver. De Mangalyaan sonde van 15 kilo kost 83 miljoen dollar om naar Mars te sturen, geld dat beter kan worden besteed om eindelijk eens fatsoenlijke voorzieningen te bouwen hier op aarde, vinden veel inwoners van India.