India wil mens op de maan – in iglo


maan

India is steeds ambitieuzer aan het worden als het gaat om ruimtevaart. Drie jaar geleden kondigden ze nog een reis naar Mars aan. Maar zelfs de maan is niet te min voor de bewoners van het subcontinent. Ze willen onze satelliet graag ook bezoeken en zich er zelfs tijdelijk vestigen. Daarvoor zijn ze bezig een soort kunststof inglo’s te ontwikkelen.

Dat is door een directeur van het Indiase ruimtevaartprogramma in het parlement van het land aangekondigd. Daartoe wil de ruimtevaartorganisatie 3D-printers naar de maan sturen, die de behuizing moeten prepareren voor de bewoners aankomen. Die kunnen dan zo in hun huisjes trekken, nadat die zijn voorzien van een atmosfeer die gelijk is aan die op aarde.

Voor iglo’s is gekozen omdat die makkelijk te bouwen zijn en zich goed lenen voor een barre omgeving. India gebruikt al dergelijke behuizing in het hooggebergte en op de Zuidpool. Er is dus ervaring, maar op de maan bouwen stelt weer heel andere eisen uiteraard. Een datum voor de eerste huisjes is door de ruimtevaartorganisatie – die ons ook al curry in de ruimte gaf – niet opgegeven.