Incest bij Neanderthalers


Bij de Neanderthalers deed iedereen het met iedereen. Dat heeft waarschijnlijk een belangrijker rol gespeeld bij hun ondergang. Dat concludeert het Max-Planck-Institut für evolutionäre Anthropologie uit Duitsland na onderzoek van botten van Neanderthalers uit Siberië.

Daaronder het teenbotje van een Neanderthaler-vrouw die 50.000 jaar geleden leefde. Het bot bevatte genoeg DNA om onderzoek te doen naar de voorouders van deze vrouw. Haar ouders waren nauw verwant. Het waren wellicht een halfbroer en halfzus van dezelfde moeder, neef en nicht, een oom en een nichtje, een grootvader en kleindochter of een grootmoeder en kleinzoon, zo schrijven de onderzoekers in het wetenschappelijke vakblad Nature.

Dat is geen toeval. Ook de ouders van beide ouders waren familie van elkaar. Daaruit concluderen de onderzoekers dat familieleden op grote schaal seks met elkaar hadden en nageslacht verwekten. Dat kan komen omdat er niet genoeg gelegenheid was om met buitenstaanders te paren. Dat maakte de Neanderthalers in Siberië er kwetsbaar voor uitsterving.

In het onderzoek werd ook gekeken naar hoe DNA van Neanderthalers over de wereld is verspreid. DNA van deze mensachtige komt voor in alle bevolkingen op de wereld, uitgezonderd Afrika onder de Sahara. De Siberische Neanderthalers, ook wel de Denisovans genoemd, droegen vooral bij aan het DNA van Aziaten.

Maar in het DNA van Neanderthalers zat ook al menselijk genetisch materiaal. Een teken dat Neanderthalvrouwen soms ook zwanger werden van een homo erectus.