In vrije val met snelheid van het geluid


Een basejumper is van plan om van veertig kilometer te springen. Onderweg wil hij de geluidsbarrière doorbreken.

Felix Baumgartner is Oostenrijker. Normaal springt hij van de bergen in zijn thuisland. Maar nu heeft hij een opmerkelijk nieuw plan. Gesteund door het eveneens Oostenrijkse Red Bull, wil hij dit jaar met een ballon naar veertig kilometer hoogte stijgen. Daar, vier keer hoger dan de verkeersvliegtuigen vliegen, wil hij gaan springen.

De vlucht naar de aarde zal ongeveer twintig minuten duren. Het is de bedoeling dat Baumgartner onderweg door de geluidsbarrière zal gaan. Daarmee is hij waarschijnlijk de eerste mens die dat doet.

Baumgartner

De grote vraag is natuurlijk of de Oostenrijker het overleeft. Niemand weet precies wat er met je lichaam gebeurt bij het doorbreken van de geluidsbarrière. De afgelopen jaren hebben verschillende mensen het geprobeerd en het niet overleefd. Op het lichaam van Baumgartner zitten verschillende meetinstrumenten die zullen optekenen wat er gebeurt met zijn hartslag en bloeddruk. Nasa heeft al aangegeven zeer geïnteresseerd te zijn in de data.

Het landen wordt nog een kunststukje. Baumgartner kan door de wind honderden kilometer ver weg worden geblazen. Gelukkig heeft hij een GPS zender, zodat hij kan doorgeven waar hij is. Hopelijk voor hem is dat niet hier.