In toekomst meer turbulentie


Niets zo vervelend tijdens een vlucht als turbulentie. De bediening stopt, iedereen zit muisstil in zijn stoel en bij iedere knal hoor je sommige passagiers gillen. We zullen er in de toekomst aan moeten wennen dat het vaker gaat gebeuren. Tenminste, op transatlantische routes en als het onderzoek van twee Britse klimatologen klopt.

Zij zeggen dat klimaatverandering zorgt dat er op de Atlantische Oceaan meer onrustige lucht komt door tegengestelde windrichtingen. Nu waait het op grote hoogte vaak één kant op. Maar door smeltend zeeijs op de Noordpool kan die stroom worden verstoord. Vlak naast elkaar kan de ene wind van oost naar west blazen, terwijl even verderop de wind van west naar oost gaat.

Een vliegtuig dat op het snijvlak van die twee winden terecht komt, wordt letterlijk alle kanten uit getrokken. Voor de mensen aan boord voelt het als de meest heftige turbulentie die ze hebben meegemaakt. De onderzoekers van de universiteiten van Reading en East Anglia berekenen dat tegen het midden van deze eeuw we 70 tot 140 keer meer kans hebben op dergelijke zware turbulentie op weg naar Amerika.

Verkeersvliegers zullen daarom vaker om grote gebieden van turbulentie heen willen vliegen, denken de Britten. Dat leidt dan tot hogere kosten en meer brandstofverbruik. Dat kan natuurlijk weer tot meer klimaatverandering leiden, zo valt uit het onderzoek in Nature Climate Change op te maken.