‘In 2025 staat vrouw op de maan’


maan

In het jaar 2025 staat een vrouw op de maan. Dat heeft James Free, hoofd van de Artemis maanmissie tijdens een conferentie gezegd. Het gaat om een missie met vier mensen uit meerdere landen, waarvan twee op de maan zullen staan. Daaronder is zeker een vrouw, volgens Free.

Nasa probeert al langer vrouwen vooraan de rij te plaatsen als het gaat om missies naar de ruimte. Ze willen zo de fouten uit het verleden goedmaken, toen mannen voorrang kregen bij ruimtereizen. Ook toen waren er geschikte vrouwen, maar de organisatie sloeg die gewoon over.

Om diezelfde reden zal ook een gekleurd persoon meegaan, heeft Nasa al eerder laten weten.

Artemis bestaat uit meerdere delen. Vroeg in 2025 vliegt een capsule rond de maan, om een landing voor te bereiden. Laat in 2025 moet dan een lander met vier astronauten op het oppervlak aankomen. Voor die tijd zijn er nog wel wat obstakels te overwinnen.

Zo is draagraket SLS nog steeds niet klaar en de Orion-lander moet ook nog worden getest. Eerdere deadlines om terug te keren naar de maan zijn vergaan zonder voetstappen op onze satelliet. Een ander land kan natuurlijk sneller terugkeren naar de maan.