In 2017 veel meer muggen

Warm weer zorgt voor explosie


Aziatische tijgermug

Haal vast een goede muggenstift bij de drogist, importeer misschien een paar extra spinnen in je slaapkamer: 2017 wordt een vervelend jaar qua muggen. Een eerste generatie is nu al actief, vroeger dan andere jaren. Dat bericht het Leibniz-Zentrum für Agrarlandschaftsforschung in Duitsland; ze doen bij dit instituut sinds jaar en dag muggentellingen in heel noordelijk Europa.

Het goede nieuws is dat van de 28 muggensoorten die in Noord-Europa voorkomen maar drie steken en vervelende rode bultjes veroorzaken. Maar ook die soorten zijn vroeger dan normaal al gesignaleerd. Normaal steken deze dieren halverwege april de kop op, maar nu zijn ze al in maart gesignaleerd. Dat betekent dat 2017 meer generaties muggen zal kennen dan andere jaren.

Muggen overleven de winter door als larve in water of op een beschutte plek te wachten tot het weer warmer wordt. Gebeurt dat vroeg, dan komen de muggen vroeger te voorschijn. Maar in voorgaande decennia kregen ze dan nog wel eens een koudeperiode of zelfs sneeuw voor hun kiezen en stierven ze massaal. Nu is het warmer en blijft het warmer. Daardoor kunnen veel muggen zich ongelimiteerd voortplanten.

In muggenvallen vonden de Duitsers ook al knutten, gemene steekvliegen die bekend staan om het ‘achtervolgen’ van mensen. Normaal vertonen die zich pas vanaf mei, maar ze zijn in noordelijk Duitsland (en dus waarschijnlijk in Nederland) nu al actief. Deze dieren veroorzaken vervelende bulten met heftige jeuk. Omdat ze parasitaire wormen dragen, kan vee er ziek van worden.

Wat de Duitsers zorgen baart, is dat de warmere temperaturen van de afgelopen jaren hebben gezorgd dat ook exoten zich steeds meer thuis voelen in noordelijk Europa. In Duitsland zijn vorig jaar 25 Aziatische tijgermuggen ontdekt. Deze dieren kunnen westnijlziekte en dengue overbrengen en komen met Aziatische producten naar Europa. In Spanje en Italië zijn ze al inheems geworden, in Frankrijk komen ze steeds meer voor. Straks ook hier?