In 10 weken naar Mars?


Nasa heeft een nieuw type motor getest dat ruimtevaart revolutionair kan veranderen. Maar werkt het wel? De nieuwe motor heet electromagnetic propulsion drive, of EM Drive. Het werkt niet met brandstof, maar het zet elektriciteit om in microgolven, die tegen de achterkant van een ruimteschip duwen en daardoor voorwaartse beweging creëren.

Deze aandrijving is meer dan tien jaar geleden uitgedacht door de Britse uitvinder Roger Shawyer, maar natuurkundigen discussiëren al jaren of een dergelijke motor kan werken. Nasa heeft nu voor het eerst een experiment gedaan waarbij het principe van de motor is getest in een vacuüm. De resultaten daarvan lijken te suggereren dat de motor daadwerkelijk functioneert.

Maar zelfs daarover zijn de geleerden het niet eens. De data van de test zijn openbaar gemaakt, zodat er over kan worden gediscussieerd. Dat is flink gedaan op de fora van Nasa. Volgens sommige commentaren tonen de testresultaten een artefact, een uitslag die positief lijkt, maar het niet is.

Toch zijn de meest kenners het er over eens dat er wel degelijk een positieve uitslag is, en ook Nasa zelf noemt de test een succes. De motor heeft een eerste horde genomen. Dat is geweldig nieuws, deze motor is vele malen krachtiger dan raketmotoren. Je zou er in 70 dagen mee naar Mars kunnen vliegen. Dat betekent dat onze buurplaneten allemaal door astronauten kunnen worden bezocht én dat die astronauten vervolgens terug kunnen keren naar aarde.

Ook belangrijk: doordat er geen behoefte meer is aan zware brandstof, kunnen ruimtevaartuigen met veel meer lading de ruimte in komen. Uitvinder Shawyer zelf denkt dat we veel zwaardere satellieten in een baan om de aarde kunnen brengen, bijvoorbeeld om zonne-energie op te vangen en naar aarde te stralen.