Impotent door shoppen


Duitse onderzoekers hebben ontdekt dat een chemische verbinding op sommige kassabonnen mannelijke hormonen kan onderdrukken.

De verbinding – gebruikt om tekst zichtbaar te maken op warmtegevoelig papier – kan via de handen en de mond in de spijsvertering van mannen komen en in de bloedbaan worden opgenomen. Het kan op die manier zorgen dat mannen meer van het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen in hun systeem krijgen. Daardoor is borstvorming en impotentie mogelijk.

De stof, bisphenol A (BPA), komt voor in allerlei plastic gebruiksvoorwerpen. Zelfs babyflesjes die in Nederland worden gebruikt bevatten het. Ook wordt het dus vaak gebruikt om hittegevoelig papier te coaten.

'Ik heb er geen kracht meer voor...'
'Ik heb er geen kracht meer voor...'

Volgens de Europese Unie is BPA veilig, zolang je er niet te veel van binnenkrijgt, maar verschillende wetenschappers hebben de afgelopen jaren gewaarschuwd dat de EU te laks is met het controleren van de gevolgen van bisphenol A. Het zou in zó veel gebruiksvoorwerpen zitten, dat mensen makkelijk over de toegestane dosis heen gaan. BPA is reeds verboden in Canada en drie Amerikaanse staten.

Vooral het gebruik van BPA op kassabonnetjes zou een groot gevaar opleveren, zo schrijft de krant Daily Telegraph vandaag. Voor mannen is het vooral een mooi excuus om niet meer mee te gaan shoppen met hun vrouw; ze kunnen dan immers hun andere huwelijkse plichten niet meer doen.

Beeld: © Roman Sakhno | Dreamstime.com