Illegale archeologen ontdekken tempel


De Egyptische politie heeft zeven mannen gearresteerd die in een huis aan de zuidkant van Cairo bezig waren met een illegale opgraving. Daarbij hadden ze een tempel ontdekt. Het was een zeer ingewikkelde operatie aangezien het grondwater zo hoog stond dat de mannen duikuitrustingen nodig hadden voor hun werk. Na een tip stond de politie voor de deur.

Daarop heeft het Egyptische ministerie van Oudheden de opgraving volgens de officiële regels voortgezet. Ze ontdekten dat de tempel stamt uit de tijd van Thutmosis III (1479 tot 1425 voor Christus). De echte archeologen ontdekten een twee-en-een-halve meter hoog standbeeld, een zuil en verschillende muurschilderingen vol hiërogliefen.

Probleem is dat de opgraving in Cairo geen officiële archeologische vindplaats was. De mannen kunnen daardoor niet volgens de strenge wet tegen het vernielen van oudheidkundige voorwerpen worden vervolgd. Ze zijn inmiddels vrijgelaten door de politie.

Het illegaal opgraven, stelen en verhandelen van oudheidkundige schatten is een enorm probleem in Egypte. Er bestaat een grote zwarte markt voor oude Egyptische spullen. Vooral sinds de val van Moebarak in 2011 worden veel schatten het land uit gesmokkeld. Daardoor gaat er veel voor de archeologie verloren en wordt onderzoek naar de Egyptische oudheid geschaad.