Ik krijg kippenvel van je


Sommige mensen lijken heel aardig, maar zorgen ervoor dat de haren in je nek overeind gaan staan. Wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen ontdekten dat mensen die je instinctief niet vertrouwt dat effect op je kunnen hebben. Het heeft allemaal te maken met lichaamstaal.

Van deze man krijg ik het koud. Foto: Flickr.com/Darwin Bell

Mensen vinden elkaar aardiger en aantrekkelijker wanneer ze elkaar spiegelen. Mensen die gezellig met elkaar omgaan, doen elkaar vaak na. Twee mensen die samen aan de bar hangen, hebben het leuk met elkaar. Maar als er een met de handen in de zakken praat, terwijl de ander gespannen rechtop met de armen over elkaar luistert, voeren ze waarschijnlijk geen leuk gesprek.

Als iemand je gedrag te weinig of juist te veel kopieert, wordt ‘ie ook al snel eng. Het kopieren van houding, wordt meestal als prettig ervaren. Maar wanneer de gesprekspartner ook nog eens alle handgebaren nadoet en te lang oogcontact maakt, zorgt hij of zij voor koude rilingen.

N. Pontus Leander van de Rijksuniversiteit van Groningen deed een proef onder 40 studenten. Hij stuurde een onderzoeker op ze af die hen heel veel of juist heel weinig na deed waarna de studenten moesten aangeven hoe warm of koud ze het hadden. Het resultaat loog er niet om: Wanneer studenten zich ongemakkelijk voelden, kregen ze het koud. Volgens onderzoekers is kippenvel dan ook een waarschuwing van het lichaam dat er gevaar dreigt.

Als je in de toekomst koude rillingen van iemand krijgt, kan je dus maar beter naar je lijf luisteren en je zo snel mogelijk uit de voeten maken.

Het onderzoek wordt gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Psychological Science.

Follow Faqtman on Twitter