IJsvulkaan op Pluto


Wright Mons

Op Pluto bestaan waarschijnlijk ijsvulkanen. Op opnames van de New Horizons ruimtesonde zijn twee bergen te zien met een opvallende krater op de top. Het zijn de eerste aanwijzingen dat er zogenoemd cryovulkanisme op de dwergplaneet bestaat. Dat is is een vorm van vulkanisme die voorkomt op sommige ijsmanen. Het oppervlak van zulke manen bestaat niet uit gesteenten, maar voor een belangrijk deel uit waterijs.

Het vulkanisme dat zich op zulke manen voordoet stoot geen magma uit, maar een koude taaie massa die de vorm aanneemt van plastisch ijsmateriaal.

Is dat hier ook het geval? Daar lijkt het wel op. Een 3D-afbeelding van de twee hoge bergen laat zien dat ze een krater hebben. Ze zien er net uit als vulkanen op aarde. In één van deze bergen, de 160 kilometer brede en vier kilometer hoge Wright Mons, is de krater 56 kilometer in omtrek en vertoont tekenen van scheuren, heeft Nasa laten weten.

Als deze vulkaan actief wordt, stoot hij geen gloeiende lava uit, maar waarschijnlijk een mengsel van waterijs, stikstof, ammoniak of methaan.