Landen aliens op IJslands ijs?

Geometrisch patroon is akelig precies


gek ijs

Bovenstaande foto heeft in IJsland en de rest van de wereld voor nogal wat beroering gezorgd. Bezoeken buitenaardse wezens de meren van de noordelijke eiland-natie en laten ze sporen achter in het ijs? Te zien is het Thingvallavatn Meer, met daarin prachtige geometrische patronen. Zo recht en hoekig, dat kan de natuur toch niet veroorzaken? Mis, blijkt na onderzoek door wetenschappers.

De twee kilometer lange breukzone is wel degelijk veroorzaakt door aardse krachten. Het gaat om een zeldzaam fenomeen als twee ijslagen die even dik zijn elkaar ontmoeten. Normaal schuift de ene laag onder de andere, maar als beide lagen precies even zwaar zijn, drukken ze tegen elkaar aan. Dat levert normaal afbrekend ijs op, dat verkruimeld bovenop de breukzone ligt.

Maar als de druk precies goed is, schuiven beide lagen in elkaar, als de vingers van twee handen die in gebed worden gevouwen. In 2007 wisten natuurkundige van Yale universiteit in de VS het fenomeen zelfs in het lab na te doen met hulp van water en was. Door twee platen was met precies de goede druk tegen elkaar te duwen, ontstonden dezelfde geometrische patronen die nu in IJsland natuurlijk werden gevormd. Het experiment op Yale werd gedaan nadat onderzoekers soortgelijke patronen op de Zuidpool hadden waargenomen.

Hoe ontstaat het? Denk aan een luchtmatras dat op het water van een zwembad ligt. Stel je nu voor dat je vanaf de kant precies op het midden van dat matras springt. Waar je terecht komt, deukt het matras in, maar de zijkanten zullen omhoog komen door de druk van je sprong.

Precies hetzelfde gebeurt bij het ijs. Een deel wordt door de andere ijsplaat naar beneden gedrukt, waardoor andere delen omhoog komen. Daar glijdt weer ijs onder, dat een ander deel van de ijsplaat laat opheffen. Zo gaat dat om en om, totdat het lijkt als twee tandwielen die in elkaar grijpen. Een teken van buitenaards bezoek is het niet, maar wel heel mooi.