IJsland ontleedt genen ieder Coronavirus


coronavirus

De IJslandse overheid is misschien wel het meest drastisch als het gaat om de strijd tegen het Coronavirus. Ieder positief geval in de eilandrepubliek gaat door een speciale machine die de genetische opbouw van het virus bepaalt. Zo willen de IJslanders zien hoe de ziekte zich ontwikkeld.

Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft landen al een tijd geleden opgeroepen om genetische tests te doen op aangetroffen virussen. Nederland doet dat (zeer) steeksproefgewijs. Maar IJsland – 400.000 inwoners, 6000 positieve gevallen – pakt het al sinds het begin van de pandemie serieuzer aan.

Iedere genetische sequentie duurt anderhalve dag en er is zeer dure apparatuur voor nodig. Maar dan heb je wel wat. De IJslanders hebben tot nu toe 463 verschillende varianten van het virus aangetroffen. Volgens minister van Gezondheid Svandis Svavarsdottir helpt deze benadering om te zien waar het virus vandaan komt. Dan kunnen ze maatregelen nemen.

Zo konden wetenschappers dankzij deze methode de oorsprong van een grote uitbraak herleiden tot een bar. Iedereen die daar was geweest moest in quarantaine. Ook pleitten de genetische tests twee Fransen vrij die aanvankelijk een nieuwe variant leken te hebben geïntroduceerd.

Makers van vaccins volgen de onderzoeken met grote interesse, om te zien of hun middelen tegen alle varianten werken.