‘IJskast verhoogt kans op miskraam’


zwangerschap

Alledaagse huishoudelijke apparaten, als ijskasten, stofzuigers en strijkijzers verhogen de kans dat een vrouw een zwangerschap niet voldraagt. Ook wifi en mobiele telefoons dragen daartoe bij. Dat zegt de Amerikaanse verzekeraar Kaiser Permanente na een uitgebreide studie in Californië.

Onderzoekers lieten namens de verzekeraar 913 zwangere vrouwen een apparaatje dragen dat elektromagnetische straling meet. Die straling wordt afgegeven door bijna alle huishoudelijke apparaten met een stekker of batterij. De vrouwen die de hoogste doses straling hadden ondergaan, hadden een 2,72 keer hogere kans op een miskraam in vergelijking met vrouwen die het rustig aan deden met elektrische apparaten.

Tot nu toe gingen medici er vanuit dat vooral zendende apparaten, zoals wifi-netwerken, schadelijk zouden kunnen zijn. Uit deze studie blijkt echter dat ook andere apparaten een flinke duit in het zakje kunnen doen. Zelfs ijskasten verhogen de kans op een miskraam. Het lijkt vooral een optelsom, als er veel apparaten om je heen staan, gaat de kans flink omhoog.

Er zijn eerder studies gedaan naar elektromagnetische straling en gezondheid. Die laten een wisselend beeld zien, volgens sommige studies kun je veilig dagelijks naast een wifi-zender werken, terwijl andere studies beweren dat je daardoor (in zeldzame gevallen) neurologische schade kan oplopen.

Dit is volgens Kaiser Permanente voor het eerst dat deelnemers aan een studie langere tijd met een meetapparaat op hun lichaam liepen. De onderzoekers zelf vinden de uitkomsten verontrustend, ze noemen het bewijs dat straling van huishoudelijke apparaten ‘biologische schade’ veroorzaakt. Ze adviseren zwangere vrouwen om zo veel mogelijk bronnen van elektromagnetisme te vermijden. Een mooi excuus om stofzuigen en strijken negen maanden lang aan manlief over te laten.

Helemaal vermijden van dergelijke straling is moeilijk, aangezien het moderne leven draait op stroom. Gelukkig blijkt uit de studie geen schade aan het lichaam van de vrouwen, ook bij hogere doses straling.