‘IJsgrizzly’s’ in het poolgebied door opwarming aarde


Het ontstaan van hybride diersoorten is een natuurlijk onderdeel van de evolutie, maar het smelten van de ijskappen versnelt het proces drastisch. Zo is het aantal kruisingen tussen grizzlyberen en ijsberen de afgelopen tijd sterk toegenomen

Dit blijkt uit een onderzoek van de US National Marine Mammal Laboratory in Alaska, zo meldt Nature. Het onderzoek maakte in totaal melding van 34 mogelijke kruisingen tussen zoogdieren in het Noordpoolgebied. Hierbij horen onder andere kruisingen tussen narwals en witte dolfijnen, en tussen verschillende soorten zeehonden.

Hybride
De fotografe noemt deze hybride beer een 'grolar bear'. Foto: Courtney Bolton

De verwachting is dat het poolgebied aan het eind van deze eeuw ’s zomers volledig ijsvrij is. In dat geval zal het contact tussen verschillende diersoorten alleen maar toenemen.

Deze ontwikkeling kan de hybride dieren zelf verzwakken. De gekruisde ijsbeer en grizzlybeer blijft op zeehonden jagen, maar kan niet meer zo goed zwemmen. De hybride van narwal en witte dolfijn heeft een sterk gebit dat de beste eigenschappen van beide soorten combineert, maar niet meer de slagtand van de narwal.

Een ander gevaar van de wildgroei aan hybride beesten is dat het de biodiversiteit bedreigt. Sommige diersoorten die steeds meer gaan kruisen zijn zelf met uitsterven bedreigd. Als ze in toenemende mate gaan paren met soorten die in de meerderheid zijn, dan zouden ze zelf wel eens kunnen verdwijnen.

De aanbeveling van het onderzoeksrapport is dan ook om de ontwikkelingen goed in de gaten te houden, om te voorkomen dat bedreigde diersoorten in de verdrukking komen door andere soorten en hybrides.

Bron foto: Courtney Bolton