IJsbeer verandert zijn dieet


Dat er dankzij de opwarming van de aarde minder ijs zal zijn op de polen staat buiten kijf. Wetenschappers zijn dan ook hard bezig de effecten daarvan op de ijsbeer in kaart te brengen. Een Canadees en Deens onderzoeksteam ontdekte bijvoorbeeld dat het dieet van de ijsbeer in de loop der jaren is veranderd. En dat heeft ernstige gevolgen op lange termijn.

De onderzoekers bekeken monsters van 310 ijsberen die ten prooi vielen aan de Groenlandse Inuit-bevolking tussen 1984 en 2011. Uit het percentage vetten konden zij vervolgens het dieet van de dieren afleiden. Daaruit bleek dat de ijsbeer in de loop van de bijna 30 jaar 42 procent minder ringelrob is gaan eten. In plaats daarvan koos hij steeds vaker voor zadelrob en klapmuts, twee andere soorten zeehonden.

Verder leken de ijsberen in 2011 in betere conditie te zijn dan in de jaren 80. Maar schijnt bedriegt, schrijven de onderzoekers in publicaties in de vakbladen Global Change Biology en Environmental International. De zadelrob en klapmuts leven iets zuidelijker dan de ringelrob en zijn daarmee dichter bij de industriewereld van de mens. Het gevolg is dat deze zeehonden meer vervuiling binnenkrijgen, en aangezien ze sinds kort ook op het menu van de ijsbeer staan, krijgt ook hij de vervuiling binnen. De gevolgen daarvan kunnen dan verstrekkend zijn.

Overigens zou de ijsbeer op lange termijn zijn dieet opnieuw moeten aanpassen, aangezien de zadelrob en klapmuts afhankelijk zijn van pakijs voor hun bestaan, en laat nu juist dit ijs aan het slinken zijn.