IJs vertraagt mogelijk genezing


Een zak bevroren erwten of icepack op je verstuikte enkel leggen, kan wel eens een averechts effect hebben. Dat concluderen onderzoekers van de Neuroinflammation Research Centre van de Cleveland Clinic in Ohio.

Koelen met ijs zou de genezing juist vertragen, omdat het voorkomt dat een belangrijk reparatiehormoon vrijgegeven wordt.

Geen ijs dus, bij een ei op je hoofd.

De conventionele wijsheid dat ijs zwelling en pijn voorkomt en zo de genezing bevordert, staat hiermee ter discussie. De ontdekking heeft ook gevolgen voor de behandeling van acute blessures die leiden tot spierontsteking.

Een spierontsteking als gevolg van acuut letsel is mogelijk essentieel bij het herstel. De onderzoekers ontdekten dat ontstoken cellen een grote hoeveelheid van een hormoon, een insuline-achtig groeifactor-1(IGF-1), produceren. Daardoor neemt de snelheid van spierregeneratie aanzienlijk toe.

Voor het onderzoek werden twee groepen muizen bestudeerd. Eén groep muizen was zodanig genetisch gemanipuleerd, dat er geen ontstekingsreactie bij letsel ontwikkeld werd. Alle muizen kregen bariumchloride geïnjecteerd om spierletsel te veroorzaken. De genetisch gemanipuleerde muizen bleken niet te genezen, terwijl het lichaam van de andere groep de schade herstelde. In het ontstoken spierweefsel van de gezonde muizen werd een hoog niveau van het hormoon IGF-1 gemeten.

Deze ontdekking is mogelijk van invloed op het (langdurig) gebruik van sterke ontstekingsremmende geneesmiddelen. Voorlopig is nog veel onderzoek nodig naar de precieze werking van het bewuste hormoon en andere materialen die onstekingscellen vrijgeven voor de genezing van een kwetsuur.

Beeld: Science Photo Library

Follow Faqtman on Twitter