Smeltijs tegen klimaatverandering


Amerikaanse onderzoekers willen klimaatverandering tegen gaan. Daarom gaan ze nu de ijslaag in Alaska smelten.

3191799755_82b14ac756

Klimaatverandering is een hot topic. Amerikaanse wetenschappers gaan dat nu letterlijk nemen en zullen stukken permafrost verwarmen. Permafrost is het gedeelte van het ijs dat het hele jaar door bevroren is. Amerikaanse universiteiten lieten al eerder onderzoek uitvoeren na de mogelijke gevolgen van klimaatverandering door gebieden in Oost-Tennessee voor een langere tijd extra te verwarmen. Nu is ook de dikke ijslaag in het veel noordelijker Alaska aan de beurt.

De computersystemen die in Tennessee gebruikt werden zullen nu ook vele malen noordelijk zijn diensten bewijzen. Er zal gekeken worden naar de mogelijke veranderingen in het ecosysteem dat het verwarming van het ijs te weeg kan gaan brengen.

In Alaska gaan ze een gebied van 20 meter in diameter zowel van boven, als ook van binnenuit verwarmen. In de toekomst willen de onderzoekers ook de hoeveelheid CO2 in en boven het ijs verhogen. Een van de belangrijkste vragen waarop de Amerikanen een antwoord willen is of het permafrost bij verwarming haar CO2 vrijlaat, dit zou het ecosysteem behoorlijk in de war kunnen brengen.

De onderzoekers gaan samenwerken met een speciale eenheid van het Amerikaanse leger. Zij zijn zeer bekend in dit ruige gebied. Ook hopen de onderzoekers meer wetenschappers te trekken naar dit gebied waar het nu nog -40 graden kan worden.

Foto: Flickr