‘IJs op Mercurius gezien’


Er is zeer waarschijnlijk ijs op Mercurius, de planeet die het dichtste bij de zon staat. Nog een planeet die water bevat.

Het is onwaarschijnlijk dat er ooit mensen zullen rondlopen op Mercurius. Dit hemellichaam staat het dichtste bij de zon en kent zeer extreme temperaturen. Tussen de polen en de evenaar kan de temperatuur uiteenlopen tussen de -175 en +430 graden. Dat is nog afgezien van het feit dat er geen atmosfeer is, waardoor zonnestralen ongeremd op het oppervlakte aankomen.

Radarbeeld va Mercurius. De gele vlekken zijn glinsteringen, vrijwel zeker van ijs.

In deze barre woestenij is er toch water, heeft Nasa ontdenkt. De sonde Messenger, die al sinds 2008 de planeet bezoekt, heeft beelden gemaakt – foto’s en radar – van de zuidpool van de planeet. Daarop is diep in sommige kraters iets te zien dat glinstert. Dat is vrijwel zeker ijs. De diepe kraters beschermen het tegen de onbarmhartige zonnestralen die de rest van het oppervlakte roosteren.

De beelden zijn niet het definitieve bewijs dat er water is op Mercurius, maar wel een zeer sterke aanwijzing. Het feit dat de glinstering alleen in de schaduw optreedt, maakt het vrijwel zeker dat het om ijs gaat. Willen we het zeker weten, dan zal een sonde op de planeet moeten landen en monsters moeten nemen, maar daarvoor zijn geen plannen.

Als er inderdaad water op de planeet aanwezig is, dan is het de zoveelste aanwijzing dat H2O in overvloed aanwezig is in ons zonnestelsel. Op aarde hebben we de mazzel dat er veel van aanwezig is.