IJs op je kop, voor wat?


Het is de rage van deze tijd, jezelf filmen terwijl je een emmer ijswater over je hoofd heen gooit. De actie is bedoeld om geld in te zamelen voor de spierziekte ALS. Maar wat is dat eigenlijk voor ziekte?

ALS staat voor amyotrofe laterale sclerose en het is een neurologische ziekte. Het begint vaak met een spasme of juist stijfheid van een bepaalde spier. In dat stadium is de ziekte meestal moeilijk vast te stellen, omdat veel andere aandoeningen dezelfde symptomen veroorzaken en mensen dus niet snel naar de huisarts gaan.

Dat gebeurt meestal pas als de patiënt moeite heeft met slikken of spreken. Ook het wegvallen van de fijne motoriek in de hand is vaak een eerste indicatie dat iemand de ziekte heeft. Bij ALS sterven motorische zenuwcellen af in het ruggenmerg en de hersens, waardoor een progressieve verlamming optreedt. Uiteindelijk sterft de patiënt meestal door verlamming van de spieren die zorgen voor de ademhaling.

Op ieder moment zijn er in Nederland zo’n duizend ALS-patiënten. Veruit het grootste gedeelte is mannelijk en boven de vijftig. Er is wel een medicijn, Riluzol, maar dat geneest de ziekte niet. Het kan wel de levensduur van patiënten aanzienlijk verlengen. In een zeer beperkt aantal gevallen verminderen de ziekteverschijnselen. Het bekendste voorbeeld is de natuurkundige Stephen Hawking. Die kreeg als jongeman ALS maar overwon de ziekte. Wel was hij daarna gehandicapt.