IJs Groenland smelt – ook aan de onderkant


Groenland verliest beetje bij beetje zijn ijskap. Elk jaar smelt er zo’n 277 miljard ton aan ijs weg. Dat draagt voor 0,7 millimeter bij aan de voorspelde jaarlijkse zeespiegelstijging van 3 millimeter. Maar nu blijkt uit onderzoek van het GFZ German Research Centre for Geosciences dat een deel van die smeltpartij niet te wijten is aan de opwarming van de aarde, maar aan hitte vanuit het binnenste van de aarde.

De geologen Alexey Petrunin en Irina Rogozhina maakten een computermodel van de Groenlandse ijskap op basis van gegevens van ijskernmetingen, magnetische studies en seismische studies. Zo verkregen ze een temperatuurkaart van de onderkant van het ijs.

Verschillende plekken bleken een hogere temperatuur te hebben dan je zou verwachten. Blijkbaar warmt de ijslaag hier op dankzij hete ‘bellen’ vanuit de aardmantel, de dikke laag onder de aardkorst. Dat is volgens het onderzoekersduo te verklaren doordat de lithosfeer (de aardkorst en het bovenste deel van de aardmantel samen) op bepaalde plekken op Groenland bijzonder dun is (zo’n 70 tot 80 kilometer). De hitte bereikt daardoor makkelijker de ijslaag.

De studie, gepubliceerd in Nature Geoscience, wijst volgens Petrunin en Rogozhina op het belang van het meenemen van de factor van de hittestroming voor het maken van klimaatmodellen.

Foto: Christine Zenino