IJs: explosie aantal botbreuken


gebroken botten

Koude periodes waarin er veel ijs ligt, meer dan verdubbelen het aantal mensen dat zich met botbreuken meldt bij de Eerste Hulp. Een studie van het Haaglanden ziekenhuis toont aan dat vooral vrouwen en mensen tussen de 31 en 60 botten breken als het kwik onder nul daalt.

Dat het drukker is op de Eerste hulp bij vorst, was al bekend. Maar hoe druk, blijkt uit deze studie. Zo melden zich liefst vier keer meer mensen met een schedelbreuk en drie keer zo veel mensen met een breuk van de onderarm. Opmerkelijk: er is maar een zeer lichte toename van het aantal breuken van botten in het been.

De onderzoekers van het Haaglanden ziekenhuis vergeleken een periode met strenge vorst in 2013 met ruwweg dezelfde periode in 2012, toen het vrijwel niet vroor. Daaruit bleek dat het tijdens vorst niet drukker is op de Eerste Hulp, maar dat er voornamelijk mensen met breuken binnen komen. Terwijl we bezig zijn een arm te breken tijdens het schaatsen raken we schijnbaar niet op een andere manier gewond.

De onderzoekers waarschuwen dat vooral middelbare Nederlanders botten breken bij gladheid. Dat plaatst ‘een enorme economische last’ op de samenleving. Ouderen zijn het meest verstandig, zo blijkt uit deze studie, gepubliceerd in het International Journal of Emergency Medicine. Die blijven gewoon binnen.