IgNobel-prijzen: maffe wetenschap in het zonnetje


Harvard IgNobel

Voor de negenentwintigste keer zijn donderdag aan de prestigieuze Harvard Universiteit (foto) in de Verenigde Staten de IgNobel prijzen uitgereikt. De ‘Ig’s’ zijn het malle neefje van de echte Nobelprijzen. Ze worden toegekend voor onderzoek ‘waar je om moet lachen, maar dat je ook aan het denken zet’. Wetenschappers uit de hele wereld zijn naar Harvard gekomen om zich op een ludieke manier te laten bejubelen. Dit zijn een paar van de prijswinnaars.

De prijs voor biologie ging naar onderzoekers uit onder andere Zweden voor hun analyse van het gedrag van mens en dier in de dierentuin. Conclusie: mensen imiteren chimpansees net zo vaak als chimpansees mensen imiteren. Aapjes kijken werkt dus twee kanten op.

De prijs voor ‘medicijnen‘ werd gewonnen door een Amerikaanse wetenschapper die ontdekte dat als je nierstenen hebt – pijnlijk! – het helpt om naar het pretpark te gaan en de achtbaan te nemen. Een aantal jaren geleden was er ook al een IgNobel voor Nederlands onderzoek dat astmatici baat hebben bij een achtbaanritje.

Een tweede prijs voor biologie (soms worden ook categorieën bedacht) werd uitgereikt aan opnieuw Zweedse wetenschappers voor hun belangwekkende onderzoek naar wijn. Uit hun dubbelblind proefneming bleek dat wijnkenners kunnen ruiken of er een vlieg in hun dure wijn zit. Grappig, maar het zegt ook iets over de kracht van de menselijke neus.

De prijs voor Chemie werd uitgereikt aan een Portugees museum, waar ze ontdekten dat spuug vaak een prima schoonmaakmiddel is.

Een Japanse wetenschapper won de prijs voor ‘educatie‘ door zijn ontdekking dat als je jezelf een endoscopisch onderzoek geeft (met een camera in je kont de dikke darm bekijken) het minder pijnlijk is als je zit. Het zal wellicht ook andere patiënten met een darmaandoening helpen.

Ook de prijs voor Literatuur werd dit jaar uitgereikt, aan een Australisch team dat ontdekte dat mensen die een gecompliceerde machine kopen, zelden de gebruiksaanwijzing lezen. Er zijn toch hulplijnen?

Een Spaans team ging aan de haal met de IgNobel voor de vrede. Zij ontdekten dat het mensen oplucht als ze tijdens het autorijden schreeuwen en tieren. Ze ontdekten ook dat dit toeneemt.