Iets onthouden? Teken het!


tekenen teken het

Je leert een vreemde taal, maar de woordjes blijven maar niet in je geheugen plakken. Wat doe je? Teken het! Volgens nieuw onderzoek is het daardoor makkelijker om dingen te onthouden. Psychologen van de universiteit van Waterloo in Canada onderwierpen oude en jonge proefpersonen aan een geheugentest en ontdekten dat potlood en papier je herinnering enorm kan helpen.

Dat komt omdat tekenen delen van de hersens activeert die anders ongebruikt blijven. Door die wel in actie te laten komen, verankert een herinnering zich beter in je brein, zo zeggen de onderzoekers. Het werkt zo bij jonge mensen, maar die hebben sowieso een goed geheugen. Juist ouderen kunnen hiervan profiteren, tekenen kan zelfs de gevolgen van dementie verminderen, schrijven de onderzoekers in het vakblad Experimental Aging Research.

Bij de test moesten de proefpersonen woordjes onthouden. Dat ging duidelijk beter bij het deel van de proefkonijnen dat voor ieder woordje een tekening had moeten maken. Ze onthielden tot een kwart meer woorden. Jongeren meer dan ouderen, maar het principe gold voor alle leeftijdsgroepen.

En wat als je niet kunt tekenen? Gelukkig zijn er ook andere methodes om je geheugen te verbeteren. Veel seks hebben, helpt. Als je een vrouw bent tenminste. Genoeg slapen is een andere gouden tip. bij gebrek aan een bed voor gemeenschap of een dutje is een kopje koffie ook een goed idee.