Iedereen wil gedragen worden


Ouders weten het maar al te goed: als je wilt dat een baby rustig wordt, dan moet je het vooral oppakken en tegen je aan houden. Die reflex is nu uitgebreid onderzocht door het RIKEN Brain Science Institute in Japan. In dit instituut werden muizenbaby’s in een plastic bak geplaatst waar ze zelf niet uit konden komen. De baby’s begonnen hard te piepen en hun hartslag liep snel omhoog. Tot moeder in de bak mocht om het kindje in het nekvel weg te dragen. De hartslag ging naar beneden en het piepen hield op.

Een tweede experiment, op mensenbaby’s toonde aan dat het bij ons hetzelfde werkt. De hartslag en het volume van huilen werd gemeten bij baby’s die in de wieg werden gelegd, met gestrekte armen werden opgepakt of die tegen moeder werden aangedrukt. Ook hier gingen de hartslag en het volume snel naar beneden nadat de kinderen bij moeder waren. Oppakken met gestrekte armen maakte geen verschil, in de wieg gingen zowel hartslag als huilen in de volgende versnelling.

Volgens de onderzoekers is de oppakreflex bij baby’s evolutionair handig en hebben veel dieren hem daardoor ontwikkeld. In een noodgeval kan een moeder met een baby tegen zich aangeklemd sneller en geruislozer vluchten. Behalve de lagere hartslag, zagen ze bij mensenbaby’s ook een ineengekrompen houding als moeder het kind oppakte. Dat maakt het dragen makkelijker, net als bij katjes en andere zoogdieren.