Iedere week een Amsterdam


Sloppenwijk van Mexico City. Foto: Iván Martínez / Wikimedia Commons.

Iedere vijf dagen komen er in ontwikkelingslanden 1 miljoen mensen bij. Genoeg om een nieuw Amsterdam mee te vullen.

In totaal groeit de aarde ieder jaar met 80 miljoen mensen. Het grootste gedeelte van die groei vindt plaats in Afrika en Azië, waar een explosie van mensen aan de gang is. In totaal zijn er nu dik 7 miljard mensen op onze planeet, maar de verwachting is dat het aantal tot 10 of 11 miljard zal toenemen deze eeuw.

De bevolkingsexplosie is een gigantisch probleem waar maar weinig organisaties van wakker lijken te liggen, waarschijnlijk omdat de indruk bestaat dat er toch niets tegen te doen is. De Britse Royal Society, de oudste wetenschappelijke organisatie ter wereld, vindt dat er wel maatregelen mogelijk zijn en komt met een stappenplan om de ongebreidelde groei een halt toe te roepen.

De belangrijkste punten draaien om armoedebestrijding. Hoe meer welvaart mensen hebben, hoe minder kinderen ze krijgen, blijkt uit onderzoek. Daarnaast moet op grote schaal voorlichting plaats vinden over voorbehoedsmiddelen en gezinsplanning. Daartoe zijn enorme bedragen nodig, wil de informatie op de juiste manier bij de allerarmsten terecht komen.

Omdat zelfs de meest effectieve maatregelen de sterke groei niet onmiddellijk zullen afremmen, stelt de Royal Society ook voor om te investeren in technieken die het gebruik van grondstoffen drastisch moeten beperken. Alleen op die manier kan een planeet 10 miljard mensen herbergen.

Follow Faqtman on Twitter